“Luteiden Torjunta Helle kertoo seinäluteista perusteellisemmin kuin kukaan muu. Mikäli haluat vielä kattavamman paketin lutikoista, voit ottaa yhteyttä suoraan puhelimitse numeroon 044 9722 718 tai sähköpostitse info@luteidentorjuntahelle.fi”

Yleistietoa

Luteet ovat nivelkärsäisten lahkoon kuuluvia hyönteisiä. Maailmanlaajuisesti luteisiin kuuluu yli 50 000 lajia 73 heimossa ja Suomessakin niitä tunnetaan 500 eri lajia. Suurin osa näistä lajeista ovat ihmisille harmittomia hyönteisiä. Tarkkaavainen henkilö voikin puutarhastaan tai metsästä löytää marjaluteen, tuomiluteen tai vaikka kaaliluteen.

 

Luteiden lajeista yksi on kuitenkin tunnettuudessaan ja haitallisuudessaan omassa luokassaan. Tämä lude  kulkee nimellä  –  lutikka / seinälude ( Cimex lectularius ), mutta puhekielessä seinäluteen nimeksi on yleistynyt myös pelkkä “lude”. Jos rakkaalla lapsella on monta nimeä, niitä riittää myös inhottavalle hyönteiselle.

 

Jos lähdetään halkomaan hiuksia niin Lutikan ( Cimex lectularius ) heimoon kuuluu myös lepakoiden mukana leviävät lepakkoluteet ja linnunpesissä esiintyvät  pääskylutikat. Erot näiden välillä ovat hyvin pieniä ja vaativat usein ammattilaisen analyysin, jotta voidaan sanoa mihiin Lutikkaheimon alalajiin kyseiset luteet kuuluvat.

 

Lude / Lutikka on aikuisena  5,5 millimetrin kokoinen, aterioituaan vähän pidempi ja ruskea, niiden alemmat kehitysasteet ovat 1,5–4 millimetrin pituisia, vaaleampia, kerman värisestä vaalean ruskeaan, ne tarvitsevat veriaterian viikon välein muodonmuutokseen ja munimiseen. Naaras munii 3–4 munaa päivässä, 200–500 elämänsä aikana.

 

Oheisesta kuvasta käy hyvin ilmi luteen eri kehitysasteet.

 

Lutikka / Lude - kehitysvaiheet
Lutikan / Luteen kehitysvaiheet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Levinneisyys

 

Lude / Lutikka levisi Pohjoismaihin 1800-luvun alussa. 1900-luvun alussa ludeongelma oli niin suuri, että arvioiden mukaan Tukholmassa joka toinen asunto oli luteiden valtaama. Ongelmasta päästiin eroon erittäin vahvojen myrkkyjen avulla ja 1950-luvun jälkeen lutikka oli jo lähes hävinnyt Pohjois-Amerikasta ja Länsi-Euroopasta. Valitettavasti tämän jälkeen huomattiin, että tuholaismyrkyt (kuten. DDT) olivat tehokkaita luteiden tappajia, mutta samalla siitä kärsivät asukkaat, ympäristö ja lemmikit. Mainittu DDT aiheutti esimerkiksi Yhdysvalloissa lukuisia lintukuolemia.

 

Ludeongelma lähti uuteen nousuun 90-luvun alussa  alussa ja esimerkiksi Suomessa ludeongelmat ovat kasvaneet 32-kertaiseksi viimeisen 10 vuoden aikana. Syynä tälle ovat olleet toki lisääntynyt matkustus, mutta ennen kaikkea kysymys on luteiden lisääntyneestä vastustuskyvystä torjunta-aineita kohtaan. Väärällä tavalla torjuttuna luteet kulkeutuvat kerrostalohuoneistosta toiseen ja ongelman laajuus vain kasvaa. Lisäksi kun myrkytetään niin huonekaluja joudutaan heittämään pois ja siihen sisältyy aina riskejä – lisää aiheesta voi lukea tästä Helsingin Sanomien artikkelista – http://bit.ly/2xdLqxH

 

Havaitseminen

 

Lutikan / Luteen  pesiytymistä omaan asuntoon ei välttämättä heti alkuun huomaa, jos ei tiedä minkälaisia merkkejä etsii . Tyypillinen merkki lutikoista ovat kutiavat, turvonneet imentäjäljet. Ne ovat usein kolmen perättäisen ryhmissä, kun veren imeminen on keskeytynyt uhrin liikehdinnän takia tai verentulon ehdyttyä. Vuodevaatteilla voi havaita tummia läikkiä, jotka ovat lutikan ulostetta ja sängyn rakenteista voi löytyä niiden munia tai munan kuoria, sekä tummia ulostejälkiä (joka onkin usein selvin merkki ludeongelmasta)

 

Lutikka / Lude liikkuu etenkin noin tuntia ennen auringonnousua. Tuolloin ne voi havaita sytyttämällä valon. Lutikka / Ludet ei pääse piiloon erityisen nopeasti, joten niiden näkeminen on mahdollista. Jos epäilet luteita suosittelen meidän luteiden tunnistusohjetta – https://luteidentorjuntahelle.fi/uusi/wp-content/themes/uncode-child/img/tunnistusohje.pdf tai voit tehdä suoraan meidän ludetestin – https://luteidentorjuntahelle.fi/ludetesti/

 

Torjunta

 

Lutikka / lude on yllättävän sitkeä otus. Se selviää -18 asteen pakkasessa 4 päivää ja on kehittänyt vastustuskyvyn myrkkyjä kohtaan, jonka vuoksi lutikan torjuminen vaatii noin 4-6 myrkytyskertaa. Lutikka / Lude voi selviytyä tyhjässa asunnossa ilman ravinnonlähdettä vuoden ajan. Onneksi yksi asia on luteelle kryptoniittia, nimittäin lämpö. Jo 52 astetta riittää tuhoamaan luteen hetkessä.

 

Tämän vuoksi me Helteellä olimme ensimmäinen yritys Suomessa joka lähti torjumaan luteita lämpötorjunnalla. Olemme kehittäneet vuosien varrella meidän torjuntamenetelmän niin tehokkaaksi, että pääsemme luteista eroon 6 tunnissa. Jos haluat siis luteista eroon takuuvarmasti yhdessä päivässä, ilman irtaimistohävikkä ja terveydelle haitallisia myrkkyjä. Lue lisää toiminnastamme – https://luteidentorjuntahelle.fi/palvelut-taloyhtio/