Luteiden verenhimoa ajaa mahdollisimman nopea lisääntyminen

Aikuinen lude, eli lutikka on ruskea, n. 4-8mm kokoinen pituussuunnassa ja leveyssuunnassa n. 1,5-3mm. Pienimmät nymfit ovat vain n. 1mm kokoisia. Lutikan munat ovat vaaleita, pitkulaisia, läpikuultavia ja n. 1-1,5mm kokoisia. Luteilla on vahva lisääntymishalu. Lisääntymistä varten ne tarvitsevat ihmisverta. Veren avulla nymfit kehittyvät vaihe vaiheelta aikuiseksi. Aikuisvaiheeseen päästyään naaras munii 3-5 munaa päivässä ja populaatio kasvaa. Ludeongelmaan onkin puututtava nopeasti.

Luteet ovat mukavuudenhaluisia tuholaisia

Luteet saavat veriaterian helpoiten, kun ihminen on paikoillaan ja nukkuu. Tämän takia luteet liikkuvat enimmäkseen öisin, ja tekevät pesän sänkyyn ja sängyn viereisiin listoihin tai irtaimistoon. 37.5 Celcius asteinen ihmiskeho ja lämmin uloshengitys vetävät luteen puoleensa – siksi lämpötorjuntakin toimii niin tehokkaasti houkutellen luteet pois piiloistaan.

Luteet ovat mukavuudenhaluisia tuholaisia

Nukkumapaikan vaihto, myrkkyjen käyttö ja toimettomuus pahentavat ludeongelmaa

Luteet pysyvät samassa pesässä, ellei niille anneta syytä lähteä liikkeelle. Tähän on kolme syytä: nukkumapaikan vaihto, myrkkyjen käyttö ja toimettomuus. Ensiksi, nukkumapaikkaa ei tule vaihtaa. Luteet seuraavat lämmintä ihmiskehoa ja ongelma leviää. Toiseksi, myrkkyjä ei tule käyttää. Luteet ovat vastustuskykyisiä myrkkyjä kohtaan. Sen sijaan myrkyt toimivat läpinäkyvänä muurina, kuin karkottimena ihmiskehon ja luteen välillä. Tämän takia pintojen päälle jäävät myrkyt usein työntävät luteet syvemmälle rakenteisiin kohti naapuriasuntoja (katso oikea tapaus). Kolmanneksi, ludeongelmaan on reagoitava heti. Muuten luteet jatkavat lisääntymistä ja pesä muuttuu aikanaan ahtaaksi. Tällöin luteet lähtevät liikkeelle uutta pesää etsien.

Jälkien tunnistus on helpoin tapa todeta ludeongelma

Luteet jättävät kolmenlaisia jälkiä ympäristöönsä. Ensiksi, luteiden yleisimmät jäljet ovat uloste- ja veritahrat. Pienet mustat ulostetahrat ovat isoissa ryppäissä ja löytyvät yleensä lakanoista, patjoista, sängyn rakenteista tai sängyn läheisyydestä esim. listojen päältä. Veritahrat löytyvät useimmiten liinavaatteista. Toiseksi, osalla ihmisistä luteiden puremat aiheuttavat paukamia, joissa on useimmiten tummanpunainen keskusta, ja jota ympäröi vaaleamman punainen, hiukan turvonnut alue. Puremat ovat usein kolmen riveissä, nukkuessa paljailla alueilla. Kolmanneksi, aiheutti paukamia tai ei, lutikan purema aiheuttaa ihmisen ihossa ärsytystä ja kutinaa normaalia hyönteispuremaa enemmän.

Jälkien tunnistus on helpoin tapa todeta ludeongelma

Epäiletkö luteita?

Ota kuva hyönteisestä ja oireista niin tunnistamme ongelman ilmaiseksi.

Lähetä kuva

Haluatko päästä luteista eroon päivässä, ilman irtaimistohävikkiä ja terveydelle haitallisia myrkkyjä? 

Lue lisää meidän lämpötorjunnasta.

Tutustu lämpötorjuntaan