“Asiantuntijamme vastaavat mielellään kaikkiin luteisiin liittyviin kysymyksiin. Voit olla meihin yhteydessä puhelimitse numeroon 044 9722 718 tai sähköpostitse info@luteidentorjuntahelle.fi – Me tarjoamme kaikille ilmaiseksi yksilöllistä apua, mikäli epäilet luteen iskeneen asuntoosi.”

Lude on viime aikoina noussut ahkerasti tapetille – kirjaimellisesti asukkaiden kodeissa sekä kuvainnollisesti eri uutismedioissa.

On erittäin hienoa, että ihmisten tietoisuus luteista kasvaa ja sen myötä ongelmiin osataan suhtautua oikein –  nopeasti ja häpeilemättä. Kun seinäluteet valtaavat ihmisten kodin on siinä aina kyse vain huonosta tuurista.

Valitettavasti internetissä on esillä paljon väärää ja tehotonta luteisiin ja niiden torjuntaan liittyvää tietoa. Kun luteista uutisoidaan,  medialla on ollut tapana julkaista toimintaohje uutisen loppuun ja näissä ohjeissa nousevat esille nämä edellä mainitut tehottomat tai täysin väärät tavat toimia.

Esimerkiksi nostan tämän viime viikolla Helsingin Sanomien julkaiseman oikein oivan artikkelin – http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005313343.html

Artikkelin loppuun oli liitetty seuraava ohjeistus –

Näin torjut luteet matkan jälkeen – laukku saunaan

Pitkäaikainen kuumuus tai pakastaminen tehoaa lutikoihin. Matkan jälkeen matkalaukku kannattaa viedä avaamatta saunaan. Myös esineet ja tekstiilit, jotka kestävät lämpökäsittelyä, voi viedä saunaan pariksi tunniksi (löylyvettä ei saa käyttää). Lämpöä pitäisi olla 70–80 astetta. Pakkasessa lude kuolee tunnissa -18 asteessa ja kahdessa tunnissa -17 asteessa.

Vuodevaatteet tulee pestä 60 asteessa tai käyttää kuivausrummussa, jotta ne puhdistuvat luteista.

Siivoamalla perusteellisesti kaupan hyönteismyrkkyjen avulla sekä noudattamalla hyvää hygieniaa luteiden määrän voi saada hallintaan, mutta usein vasta ammattilaisen käsittely poistaa ongelman lopullisesti.

Lähde: HS arkisto/ Helsingin ympäristökeskus

Ohjeistuksessa on muutama hyvä neuvo, mutta samalla siinä on myös muutamia täysin vääriä tapoja toimia ja yksi todella tärkeä neuvo jäi mainitsematta. Käyn seuraavaksi ohjeistuksen läpi pala palalta ja kerron samalla miten oikeasti on järkevintä ja kannattavinta toimia.

  • Pitkäaikainen kuumuus on tehokkain tapa luteiden torjumiseen. Ohjeistuksessa mainittuun saunottamiseen sisältyy 3. riskiä, jotka ovat –

Saunassa lämmin ilma ei kierrä mitenkään, jonka takia lämmin ilma ei pääse pureutumaan esim. matkalaukun jokaiseen nurkkaan – Näin riskinä on, että tappava lämpötila ei tavoita jokaista ludetta.

Saunottamisessa on vaikea arvioida luteiden torjuntaan vaadittavaa aikaa ja lämpötila –  Riskinä on se, että liian lyhyt aika / matala lämpötila jättää luteet henkiin kun taas liian pitkä aika / korkea lämpötila aiheuttaa irtaimistolle vahinkoa.

Aina kun luteiden valtaamia tavaroita liikutetaan on riskinä, että luteet leviävät. Tämä on mahdollista vaikka matkalaukku olisi suljettuna. Vahva suositus onkin aina laittaa saastuneet tavarat jätesäkkeihin ja teipata jätesäkit kiinni.

  • Pakkanen tehoaa luteisiin, mutta ei läheskään niin tehokkaasti kuin uutisessa väitetään.  Uusimpien tutkimusten mukaan luteen eri kehitysasteet voivat selviytyä -17 asteessa jopa 80 tuntia ja yli 48 tuntia -20 asteessa. Lähde: Cold Tolerance of Bed Bugs and Practical Recommendations for Control

 

  • Tekstiilien pesu 60 asteessa toimii takuuvarmasti ja tätä toimintatapaa suosittelemme. On tärkeää kuitenkin muistaa laittaa ennen pesua tekstiilit jätesäkkiin, jotta luteet eivät leviä kuljetuksen aikana.

 

  • Siivoamalla ja noudattamalla hyvää hygieniaa helpottaa ongelman tunnistusta ja ratkaisua, mutta itse ongelmaa se ei poista.

 

  • Luteiden vastustuskyky myrkkyjä kasvaan on moninkertaistunut viimeisten vuosien aikana. Jopa ammattilaisten käyttämien myrkyt ovat lisääntyneen vastustuskyvyn takia muuttuneet tehottomiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupasta kuluttajille myynnissä olevat myrkyt, eivät poista tai hillitse ludeongelmaa millään tavalla. Nämä hyönteismyrkyt aiheuttavat kyllä pientä haittaa luteille, minkä takia ne tunkeutuvat syvemmälle koloihinsa tai lähtevät nykyisestä pesästään uuteen. Ongelma siis leviää ja samalla siitä tulee hankalampi torjua.

 

  • Jos huomaat kotonasi luteita on tärkeää, että säilytät saman nukkumapaikan. Luteet ovat laiskoja kulinaristeja, jotka eivät lähde merta edemmäs kalaan ilman pakottavaa tarvetta. Kun nukut samassa paikassa niin luteet pysyvät pesässään ja ongelma on helpompi torjua.

 

  • Ohjeistuksessa viimeisenä mainitaan, että usein vasta ammattilaisen käsittely poistaa ongelman lopullisesti. Tästä olen täysin samaa mieltä. Mitä nopeammin pääsemme puuttumaan ongelmaan sitä helpompi se on torjua ja sitä nopeammin siitä päästään kokonaan eroon.  

Jos siis epäilet tai tiedät sinulla olevan luteita, niin kannattaa noudattaa näitä ohjeita.

Mukavaa loppukesää kaikille!

Ystävällisin terveisin

Harry

ps. jos sinulla on luteisiin liittyviä kokemuksia tai muuta tietoa mitä haluaisit jakaa tässä blogissa niin laita meille viestiä. Julkaisemme mielellämme myös muiden kirjoituksia.