Vuosi lämpötorjuntoja ja ludeongelma opiskelijakampuksella on hallittu

Ludeongelma on tyypillisesti pahimmillaan ympäristöissä, joissa asukkaiden vaihtuvuus on tiheää, kanssakäynti naapurien kanssa on tavanomaista ja yleisten tilojen kuten saunan tai kerhohuoneen käyttö on jatkuvaa. Aalto-yliopiston opiskelija-asunnot ovat hyvä esimerkki tällaisesta haastavasta ympäristöstä.

Vielä vuonna 2014 Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan kiinteistöapulaisen mukaan “myrkkyautoja” ravasi kampuksella “useahkosti”. Nämä ongelmat tulevat usein matkoilta tai naapurihuoneistoista, joissa ludeongelmaa on hoidettu huolimattomasti. Pelkästään 2014 loka-joulukuun aikana ludetapauksia oli 25, n. kuusi tapausta per kuukausi. Oli selvää, että ludeongelma oli saatava paremmin hallintaan.

“Tuli sellainen olo, että kotini oli vallattu”, kertoo yliopiston kampuksella asuva opiskelija. Hän huomasi lakanoita vaihtaessaan niissä olevan mustia pisteitä, ja tunnisti ne luteen ulostetahroiksi. “Ei olisi varaa ostaa uusia huonekaluja, enkä haluaisi luopua rakkaista tavaroista”, mietti opiskelija kesällä 2015.

Hän oli heti yhteydessä yliopiston asuntotoimistoon. Asuntoimistosta kerrottiin, kuinka yritys nimeltä Luteiden Torjunta Helle ottaisi vielä saman päivän aikana yhteyttä, eikä tavaroita tarvitsisi enää hävittää – toimisto oli jo kesän 2015 alusta alkanut käyttää lämpötorjuntaamme kampuksen ludeongelmiin.

Torjunta sovittiin jo seuraavalle päivälle, opiskelijalle toimitettiin lämpötorjunnan esivalmisteluohjeet ja illalla vielä varmistettiin valmisteluiden toimeenpano. “Sain selkeät ohjeet miten toimia”, kertoo nuori aaltolainen.”

Miten toimimme?

Systemaattinen kartoitus

Kartoitamme opiskelijan ja tarvittaessa naapureiden kanssa tilanteen. Tavoitteena on tunnistaa ongelmahuoneiden ketju, ja mitoittaa lämpötorjunta sen mukaisesti. Tätä varten annamme selkeät esivalmisteluohjeet.

Puhdas lämpötorjunta

Infestoituneiden ongelmatilojen lämpötila nostetaan turvallisesti vähintään 52 °C tappolukemaan, tappaen kaikki luteet munasta aikuiseen. Opiskelija-asunnot ovat usein yksiöitä, joten yhden huoneen lämpötorjunta riittää.

Tyhjentävä raportointi

Torjunnan jälkeen teemme asuntotoimistolle tyhjentävän raportin lämpötorjunnasta, ja annamme selkeät asukkaalle jälkitarkkailuohjeet. Tarvittaessa teemme kuvallista ludehavaintoa vastaan uusintatorjunnan maksutta.

“Lämpötorjunta sopii hyvin opiskelija-asuntoihin, koska irtaimistoa ei tarvitse hävittää, se on myrkytön vaihtoehto, ja hyvä palvelukonsepti. Asukkailta ei ole tullut valituksia”, kertoo Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan rakennusmestari Hannes Helminen.

Jokaisesta ongelmasta on päästy kerralla eroon, kunhan asukkaat ovat vain noudattaneet esivalmisteluohjeita. Tämä on minimoinut altistumisajan luteille, jonka ansioista ludeongelma on kampuksella saatu hallintaan.

Yhteensä ludetapauksia on vuoden mittaisen yhteistyön aikana ollut 21, eli enää alle kaksi ludetapausta per kuukausi. Tämä on yli 50% vähemmän kuin ennen lämpötorjunnan käyttöä.

“Jos jonkinlaista analyysiä pitäisi tehdä, arvelisin jonkinlaista laskusuhdannetta ludetapausten osalta. Ja sehän meille sopii”, arvioi myös rakennusmestari Helminen.